utorak, 28. mart 2023.
Vazno

Arhiva kategorije: Aktuelnosti

Deset godina čarolije

vto-valjevo-01

Centar za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo, radno obeležava svoju prvu dekadu postojanja, 14. decembra, kada je na ovaj dan 2012. počela sa radom laboratorija tada najmlađeg centra u sistemu državne zdravstvene zaštite. Ove godine prve bebe  nastale ovom centru  pune deset godina. Svoj deseti rođendan centar za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo, slavi radno, dok čeka rođenje 600 bebe, sa stotinama do sada rođenih  beba, širom zemlje, regiona, ali ... Opširnije »

Natalitet strateški cilj

IMG_20210721_120807

Pre osam godina kada je počeo sa radom Centar za vantelesnu oplodnju pri Opštoj bolnici Valjevo, stotine parova, je u prvoj godini, došlo, u najmlađi centar te vrste pri državnom zdravstvenom sistemu, da reši jedno od najvećih životnih pitanja. Početak nije bio jednostavan jer je trebalo mapirati se u struci, a tim Centra uz podršku šire grupe građana okupljenih u volontere je svesrdno pomagao pre svega parovima koji ulaze u ... Opširnije »

Podrška rađanju

10

Centar za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo je od samog početka rada 2012. godine poseban po tome sto je svoj rad započeo u skladu sa svetskim standardima i uz mentorstvo najeminentnijih stručnjaka iz oblasti reproduktivne medicine. Od samog početka rada Centar je parovima omogućio zamrzavanje prekobrojnih embriona, a zatim omogućio i onko pacijentima da sačuvaju svoj reproduktivni potencijal. Krioskladište VTO centra funkcioniše skoro punih 9 godina. Prva beba iz odmrznutih ... Opširnije »

Psihološka podrška u Centru za vantelesnu oplodnju

04

Od jula ove godine ponovo će biti dostupno psihološko savetovanje u okviru Centra za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo, za osobe i parove koji imaju problem sa začećem. Čini se da je problem neplodnosti tema o kojoj se još uvek otvoreno ne razgovara. Sa druge strane, par koji nema dece stiče utisak da je njegov problem javan, da su svi u njega upućeni i da svi sa jednakim pravom postavljaju ... Opširnije »

Osmi rođendan Centra za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo

01

Centar za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo, radno slavi svoj 8. rođendan, 14. decembra, kada je na ovaj dan 2012. počela sa radom laboratorija tada najmlađeg centra u sistemu državne zdravstvene zaštite. Ove godine prve bebe  nastale ovom centru  postale su đaci prvaci. Svoj osmi rodjendan centar za vantelesnu oplodnu Opšte bolnice Valjevo, slavi zajedno sa  456 do sada rođenih  beba, širom zemlje, regiona, ali i dalekih destinacija. -          Nismo ... Opširnije »

Brojne olakšice parovima i 445 beba

01

Odsek za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo je u prethodnom periodu maksimalno poštovao sve preporuke Ministarstva zdravlja i stručnih udruženja, koje su se usled pandemije sprovodile u cilju očuvanja zdravlja. Od početka rada centra 2012. godine do danas rođeno je 445 beba iz procesa biološki potpomognute oplodnje odseka za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo. Prva beba valjevskog centra rođena je 1. septembra 2013.godine, a malih Valjevaca kojima je tim dr ... Opširnije »

Sedma godišnjica rada Centra za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo

01

Sedmu godišnjicu rada Centra za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo, mali ali vredan tim, dočekuje radno i sa 408 rođenih beba širom Srbije i sveta. Laboratorija Centra za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo počela je sa radom nakon dugih priprema i ozbiljnog planiranja, pre sedam godina, 14. decembra 2012. godine. Kao tada najmlađi Centar za VTO jedini su u Srbiji radili u jednoj Opštoj bolnici sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite izvan ... Opširnije »

Valjevci na Festivalu potpomognute oplodnje

01

Na ovogodišnjem međunarodnom Festivalu potpomognute oplodnje koji organizuje Udruženje Šansa za roditeljstvo, zapaženo učešće su imali dr Branko Budimirović, šef odseka za VTO Opšte bolnice Valjevo i embriolog Jasna Živanović. Festival je okupio preko 50 eminentnih stručnjaka iz zemlje i inostranstva koji učestvuju u postupku vantelesne oplodnje na jednom mestu gde su kroz panel diskusije i predavanja razmenjivali iskustva i bili na raspolaganju zainteresovanim parovima. Svi zainteresovani parovi koji imaju ... Opširnije »

Šesti rođendan prve bebe Centra za VTO Opšte bolnice Valjevo

00

Prva beba iz procesa koji je rađen u tada najmlađem državnom Centru za vantelsnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo, rođena je 1. septembra 2013. godine. Mala Minja iz Prijepolja napunila je šest godina i čitav tim Centra joj ovom prilikom čestita rođendan. Do danas je svet postao bogatiji i lepši za 387 rođenih beba Centra za vantelsnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo, a do rođendana 14. decembra, kada je 2012. godine počela ... Opširnije »

Dan embriologa

01

Dan kada je daleke 1978. godine, rođena prva beba nastala vantelesnom oplodnjom posvećen je stručnjacima bez čijeg znanja VTO ne bi bio moguć, uz ginekologe, embriolozi su značajna karika u procesu vantelesne oplodnje. 25. jula 1978.godine rodjena je Louise Brown, prva IVF beba. Njenim rođenjem nauka je pokazala da se život može začeti u laboratoriji i da postoji nada za parove koji imaju problem sa dobijanjem potomstva. Louisa je nastala ... Opširnije »