petak, 26. april 2019.
Vazno

Simpozijum – Tara novembar 2014. godine

Prvi put kao tim sestre Odseka za lečenje infertiliteta Opšte bolnice Valjevo učestvovale su na specijalizovanom simpozijumu medicinskih sestara, babica i profesora zdravstvene nege koji je održan na Tari od 26. do 30. novembra 2014. godine.

Četiri sestre našeg centra, glavna sestra odseka Mirjana Jovanović sestre Biljana Ilić, Marina Sudžum i Biljana Srećković-Kokošar bile su ove godine učesnice simpozijuma koji je okupio 305  medicinskih radnika iz cele Srbije, ali i regiona Crne Gore, Federacije BiH i Republike Srpske . Na Simpozijumu, u usmenoj i poster sesiji prezentovano je 106 stručnih radova na kojima je sumiran rad i trenutno stanje u svim oblastima, ali i u oblasti ginekologije, akušerstva i vantelesne oplodnje.  Koliko je edukacija sestara važna kako bi kvalitetno obavljale svoj rad i išle u korak sa novim zahtevima struke pokazao je i ovaj simpozijum na kom su pored teoretskih znanja prezentovanih na predavanjima imale priliku i da razmene iskustva sa svojim kolegama iz oblasti. Najrelevantnije predavanje za tim iz Valjeva bilo je naravno predavanje vezano za vantelesnu oplodnju i edukaciju sestara uključenih u rad centara ovog tipa koje su održale kolege iz drugih centara.

„Ove godine učestvovale smo kao tim prvi put i naše učešće bilo je pasivno. Imale smo priliku da sagledamo gde se trenutno nalazimo,  šta možemo da promenimo,  da uporedimo svoj rad sa radom kolega u drugim ustanovama kao i da dopunimo svoja znanja iz oblasti ginekologije i vantelesne oplodnje. Na osnovu onoga što smo čule, mislim da iz ove pozicije i do sadašnjeg iskustva imamo šta da podelimo sa svojim kolegama iz oblasti kojom se mi bavimo. Planiramo da sledeće godine budemo i aktivni učesnici i prezentujemo svoj rad, iskustva i rezultate“. – kaže spec. struk. med. sestra Mirjana Jovanović glavna sestra Odseka VTO.

Jovanovićeva još naglašava da su pored medicinskih predavanja za njih izuzetno značajna bila i radionice među kojima posebno radionica „Komunikacija“ imajući u vidu koliko je važna komunikacija sa pacijentima koji dolaze na vantelesnu oplodnju zbog delikatnosti njihove situacije, kao i komunikacije u timu koji je često pod velikim stresom i pritiskom samog posla koji obavlja. Takođe, značajni su bili i okrugli stolovi i otvorena diskusija o položaju sestara i sestrinske pozicije i potrebama za usavršavanjem i promenama. Okrugli stolovi pod nazivom  “Karakteristike sestrinske profesije u Srbiji – sedam koraka do promena” i “Učenjem do znanja – obrazovanje za samostalnu stručnu praksu – iskustvo, sadašnje stanje i preporuke” otvorili su brojne teme koje treba rešavati u sestrinstvu, kao i isticanje problema kojima traže angažovanje sestrinske zajednice. Opšti utisak koji je ostavilo okupljanje na Simpozijumu na Tari bio je da je razmena iskustava i kontinuirana edukacija izuzetno važna za kvalitetno obavljanje posla sestre, kao i da naš tim ima obavezu da svoja iskustva iz prakse podeli sa kolegama na isti način.

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>