petak, 26. april 2019.
Vazno

Centar za vantelesnu oplodnju pred novim izazovima

Protekle godine, brojke su u Centru za vantelesnu oplodnju, Opšte bolnice Valjevo, kao retko gde pozitivno rasle, jer se broj rođene dece uvećavavo konstantno. Od početka rada Centra, rođeno je 39 beba, što je praktično čitav razred dece. U 2014. godini, rođeno je iz procesa rađenih u Centru, 19 dečaka i 10 devojčica. Prema statistici najplodonosniji mesec je bio oktobar kada je obavljeno 34 procesa, a kroz ambulantu Centra je tokom protekle godine prošlo 433 žene, a tokom čitave godine urađeno je ukupno 163 procesa. Šef odseka za vantelesnu oplodnju, Dr Branko Budimirović, kaže da je Centar za vantelesnu oplodnju, Opšte bolnice Valjevo, funkcionisao cele godine bez liste čekanja i svi parovi koji su prosleđeni od strane Republičkog fonda istog momenta su uključeni u procedure.

- Prošle godine je odobrena Republička komisija za odobravanje procedure fondovskih pacijenata što je umnogome ubrzalo dolazak parova. Pokrivamo teritoriju Loznice, Šapca i Vaqeva sa okolnim opštinama. Komisija funkcioniše od maja. 2013. godien, a mi smo uradili preko 130 parova, a od toga su prvih 50 prosleđeni sa lista čekanja drugih centara, a ostali su nas samostalno kontaktirali. U 2014. smo uradili oko 170 parova i svi su nas birali. Sledeće godine očekujemo značajno povećanje parova koji se u startu opredeljuju za nas, a mi smo planirali d a uradimo 200 fondovskih parova i to je maksimum koji možemo s obzirom da radimo praktično bez kadra. Tražili smo i obraćali se i upravi i ministarstvu i republičkom fondu da nam pomognu u kadrovskom pogledu da nam omogće prijem kadra jer smo jedini Centar koji funkcioniše na ovaj način, da se svi vode na drugim odsecima. Iamo obećanja iz ministarstva da će biti primljeno 6 lekara, 2 embriologa i 5 sestara. Ako bi se realizovao i deo toga naši kapaciteti bi mogli da se značajno povećaju – navodi dr Budimirovć, podsećajući da se u najmlađem Centru do sada rodilo 39 beba, a da se očekuje još toliko beba u ovoj godini.

Završena je velika grupa pacijenata u poslednja tri meseca 2014. , a sledeća grupa parova će se raditi već od 5. januara 2015. Dr Budimirović navodi i da je jako zadovoljan kako je protekla godina prošla što se tiče ostvarenih trudnoća i rođenih beba, posebno što se u godini za nama u poslednja tri meseca beleži i veliki procenat trudnoća.

- Sličan je profil parova koji dolaze u Centar za vantelesnu u Valjevo, a primetno je da je sve više parova iz drugih delova Srbije. Sve više ih dolazi iz Vojvodine, istočne i južne Srbije. Moj savet bi bio da svi na vreme krenu sa dijagnostikom i da se što ranije javljaju svojim izbranima lekarima i krenu u rešavanje problema – podsetio je dr Budimirović, koga ne demantuje ni statistika, jer se prema prošlogodišnjim podacima najveći broj žena, čak 12% javilo sa 32 godine života, zatim su pomoć potražile žene koje imaju 37 i 39 godina života. Zanimljivo je da u statistici nema nijedne žene koje su prošle godine imale napunjene 22, niti 42 godine života.

Rad Centar za vantelesnu oplodnju Valjevo prošle godine obeležilo je osim početka rada komisije, i rođenje prve bebe iz odmrznutih embriona u Centru koji je u sistemu državne zdravstvene zaštite Srbije. U 2014. godini je obavljeno čak tri puta više procedura oplodnje iz odmrznutih embriona nego prve godine rada Centra. Dosta pacijenata se opredeljuje za intervenciju vantelesne oplodnje u Opštoj bolnici Valjevo upravo iz razloga mogućnosti zamrzavanja viška embriona i to im daje realnu šansu da ostvare trudnoću naknadnim odmrzavanjem.

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>