utorak, 18. februar 2020.
Vazno

Novim Zakonom olakšana vantelesna oplodnja

Od aprila meseca usvojen je novi Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji i njegovim regulativama biće omogućeno dosta novina i olakšica parovima koji pomoć pri roditeljstvu zatraže u nekom od centara za vantelesnu oplodnju. Novi Zakon o BMPO i njegova primena u nekim članovima je odložena do jula 2018. godine iako je stupio na snagu. Najznačajniji aspekt novog zakona je doneo mogućnost otvaranja banki ćelija u Srbiji što je značajan korak napred u unapređenju vantelesne oplodnje kod nas. Najmlađi Centar za vantelsnu oplodnju u sistemu državne zdravstvene zaštite, Opšte bolnice Valjevo, novi Zakon dočekuje spremno i to u prvoj jubilarnoj petoj godišnjici postojanja i uspešnog rada. Do sada je iz postupaka rađenih u ovom centru rođeno 247 beba, a od tog broja 42 dece su novi stanovnici Valjeva. Šef odseka za lečenje steriliteta dr Branko Budimirović, subspecijalista za fertilitet i sterilitet, predočio je zakonske novine i njihov uticaj na funkcionisanje centra kojim rukovdi.

-          Biće otvorena jedna banka ćelija u našoj zemlji, ali samo nejno formiranje biće u skladu sa podzakonskim aktima koje treba doneti jer se radi o izuzetno osetljivoj kategoriji koja mora biti dobro zakonski urađena. Formirane su radne grupe za pravljene Pravilnika kojima će biti preciziran rad i banke ćelija i način korišćenja ćelija i tkiva. Biće precizirano ko mogu biti davaoci, ko primaoci. Ovim zakonom će biti dozvoljeno darovanje ćelija i muških i ženskih polnih  ćelija i embriona. Surogat materinstvo ili pozajmljivanje žene koja bi nosila trudnoću i dalje nije dozvoljeno zakonom. Samo preciziranje i šta je sve neophodno da bi neko bio primalac ili davalac biće regulisano Pravilnicima koje će formirati radna grupa – rekao je dr Budimirović, napominjući da novi Zakon ne predviđa komercijalizaciju i izmene će se odnositi isključivo unapređenjem u  medicinske svrhe.

Novim Zakonom o BMPO su donete promene  i precizirano je ko ima pravo da se bavi biomedicinski potpomognutom oplodnjom i šta su neophodni uslovi za otvaranje centara za vantelesnu oplodnju.

U petoj godini rada najmlađeg Centra za vto u sistemu državne zdravstvene zaštite pri Opštoj bolnici Valjevo, stoje zapaženi rezultati, koji se ne ogledaju samo u broju rođenih beba, već i u tome što tim Centra konstantno sebi zadaje nove domete u radu.

-          Mi smo do sada sve radili po zakonskim važećim propisima i odredbama. Otvorili smo Centar po starom Zakonu, ali ispunjavamo i nove odredbe tek usvojenog Zakona. Trenutno na nas neće uticati ove izmene. Donacije jajnih ćelija do sada nisu bile dozvoljene, ali novim Zakonom je omogućena ta procedura. Mi imamo sve tehničke uslove za ove novine, ali ćemo sačekati donošenje podzakonskih akata kojima će sve biti regulisano. Tim pravilnicima se definiše sve od načina čuvanja, zatim transporta ćelija i sama upotreba i pravna papirološka procedura čuvanja. Biće tačno određeno za šta se mogu koristiti određene ćelije i tada ćemo odlučiti da li ćemo se uključivati u te nove aktivnosti jer nemamo obavezu da moramo sve novine da ispoštujemo jer i sada imamo zaokružen sistem rada, a podsetiću još jednom da smo jedini koji imamo mogućnost zamrzavanja embriona – rekao je dr Budimirović šef Odseka za vantelesnu oplodnju OB Valjevo. Dr Budimirović sa svojim timom ima planove za razvoj Centa koji ove godine slavi svoj prvi jubilej, petogodišnjicu postojanja, a aktivnosti se odnose na brojne razvojne projekte.

-          Postoje napisani  projekti za uvođenje novih procedura u našem Centru koje su u skladu sa svim svetskim tokovima u IVF i za to je neophodno proširiti i prostor i kadar i opremu kojom Centar radi. Trenutno smo na zadovoljavajućem nivou, ali težimo konstantnom rastu i unapređenju rada – zaključio je dr Budimirović.

Broj parova koji potraže pomoć iz godine u godinu raste. Zanimljiv je podatak da se parovi često ponovo opredele za roditeljstvo i vraćaju se po svoje embrione jer im je omogućeno da zamrzavaju prekobrojne iz prvog ciklusa.

2 komentara

  1. To je prava stvar to nama i treba kako da vas kontaktiramo

  2. Da li ce usvajanjem podzakonskih akata novog zakona o donaciji jajnih celija biti omoguceno da parovi imaju pravo na nekoliko pokusaja besplatnih vantelesnih oplodnji doniranim jajnim celijama i da to finansira RFZO?

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>