utorak, 14. jul 2020.
Vazno

Centar za vantelesnu oplodnju stručno ojačan

Na 34. godišnjem sastanku Evropskog udruženja za humanu reprodukciju I embriologiju ESHRE, koji je ove godine održan u Barseloni, Valjevski VTO centar dobio je još jednog kliničkog embriologa. Jasna Živanović uspešno je položila ispit kojim je stekla međunarodno priznati sertifikat.

-          Izuzetno smo ponosni što u našem timu imamo još  jedan ESHRE sertifikat I posebno smo ponosni što je još jedna mlad embriolog dobio zvaničnu potvrdu za  svoje znanje i zalaganje. Mogu da kažem da sam  izuzetno  ponosan što pored toga što smo među najmlađim državnim centrima, moju laboratoriju vode dva najmlađa embriologa sa ESHRE sertifikatom – kaže dr Budimirović, šef Odseka za VTO Opšte bolnice Valjevo.

Jasna Živanović je u VTO timu Valjevske bolnice već 5 godina, gde se najpre našla kao volonter, a uz stručno usavršavanje i znanja koja je stekla nada se da će laboratorija Centra za VTO OB Valjevo biti njeno stalno zaposlenje.

-          Imala sam jaku motivaciju da budem i ostanem deo tima valjevskog VTO centra, dugo sam i volontirala i stekla neophodna znanja i veštine. Ovo nije lak posao, ali je jedinstven i zaista prelep. Drago mi je da sam ove godine  stekla evropski sertifikat klinickog embriologa što je veliki podsticaj i priznanje dosadašnjem učenju. Mi smo mlad tim sa puno entuzijazma i trudimo se da pratimo svetske standard – kaze Živanovićeva, ponosni najmlađi nosilac zvanja klinički embriolog, dodajući da veliku zahvalnost duguje mentoru Milici Krstivojević, senior kliničkom embriologu, kao i kolegama sa kojima deli svakodnevicu u radu, posebno dr Budimiroviću na ukazanoj šansi i ostalim kolegama iz tima.

Po standardima ESHRE zajednice da bi jedna VTO laboratorija radila mora imati dva embriologa, a ukoliko se radi preko 130 ciklusa godišnje trebalo bi za taj obim posla  imati tim od tri embriologa, što je u jednom periodu rada najmlađeg Centra za VTO pri sekundarnoj ustanovi i bio slučaj, u valjevskom centru,  trenutno je za stalno zaposlena samo jedna klinički embriolog, dok se ne steknu uslovi za stalno zaposlenje još jednog, iako se u Centru  godišnje uradi do 250 ciklusa.

-          Da biste bili spremni da samostalno radite kao embriolog potrebno vam je 3 do 5 godina praktičnog rada u VTO laboratoriji i mnogo iskustva. Naš centar zbog obima posla koji obavlja bi trebao  da ima još stručnog kadra koji bi se i dodatno edukovao i koji bi za par godina imao novog stručnjaka. Na žalost, na nivou države naše zanimanje još uvek nije prepoznato, pa je i put do sticanja zvanja veoma zahtevan – kaže Mirka Đorđević, klinički embriolog VTO centra Opšte bonice Valjevo.

Valjevski tim centra za VTO se od osnivanja uhvatio u pionirske poduhvate te ne odustaje od toga da prati svetske standarde i pored niza svakodnevnih poteškoća. Kao najsvežiji uspeh tim beleži da je sredinom jula rođena prva beba začeta nakon odmrzavanja jajnih ćelija, što je metoda koja je najnovija mogućnost parovima i koju je rođenjem bebe Centar uspešno osvojio.

-          Na ovu bebu smo posebno ponosni kao na prvenac jedne nove usvojene tehnologije. Ove godine smo ponovo otišli korak dalje i prvi smo državni centar koji pored zamrzavanja embriona zamrzava i reproduktivne ćelije. Zamrzavanje jajnih ćelija je daleko zahtevnije od zamrzavanja embriona, kao i sam postupak njihove oplodnje I kultivacije nakon odmrzavanja. Mi smo zamrzavanje jajnih ćelija prepoznali  kao novu šansu za naše pacijente. Sve više je slučajeva kada je zamrzavanje oocita neohodno i kada na taj način dajete šansu jednom postupku BMPO da dođe do odložene, ali uspešne završnice – kaže Jasna Živanović, kao ponosni nosilac ESHRE serfifikata klinickog embriologa.

Komentari su zatvoreni.