četvrtak, 29. jul 2021.
Vazno

Valjevci na Festivalu potpomognute oplodnje

Na ovogodišnjem međunarodnom Festivalu potpomognute oplodnje koji organizuje Udruženje Šansa za roditeljstvo, zapaženo učešće su imali dr Branko Budimirović, šef odseka za VTO Opšte bolnice Valjevo i embriolog Jasna Živanović. Festival je okupio preko 50 eminentnih stručnjaka iz zemlje i inostranstva koji učestvuju u postupku vantelesne oplodnje na jednom mestu gde su kroz panel diskusije i predavanja razmenjivali iskustva i bili na raspolaganju zainteresovanim parovima. Svi zainteresovani parovi koji imaju problem sa ostvarivanjem trudnoće su mogli da učestvuju u stručnim panelima i diskusijama, da zakažu besplatne konsultacije, posete štandove klinika, proizvođača lekova i udruženja.

Ove godine po prvi put je organizovana i „laboratorija uživo“, gde su embriolozi iz Srbije odgvrarali na pitanjau želji da pomognu parovima i razjasne nejasnoće šta se dešava sa ćelijaama, a potom i embrionima u samoj laboratoriji.

-          Prisutnio su na kratko mogli da zavire u svet laboratorije i stvaranja novog života. Na samom štandu „Laboratorije uživo“ su se nalazile brojne pipete, epruvete, holding i injection pipete, razne kultivacijske posudice, medijumi, katetri, sve ono što mi koristimo od trenutka sakupljanja jajnih ćelija i spermatozoida pa sve do transfera i zamrzavanja embriona. Takođe, na dva mikroskopa, parovi su mogli da vide kako se kreću spermatozoidi iz nativnog semena, da ih prebroje, ali i kako izgleda jajna ćelija, zatim oplodnja jajne ćelije i sam embrion. Našim pacijentima koji su stigli iz cele zemlje, mnogo je značilo da uživo vide i sebi približe, šta se sve dešava iza zatvorenih vrata naše laboratorije – navodi embriolog Jasna Živanović.

Najaktuelnije teme koje su interesantne prevashodno pacijentima iz oblasti biomedicinski potpomognute oplodnje približavaju sva dostignuća koja su značajna pomoć u borbi za roditeljstvo. Dr Branko Budimirović subspecijalista za fertilitet i šef odseka za VTO Opšte bolnice Valjevo imao je na panel diskusiji temu „ Individualni pristup pacijentu“. Odabir teme nije slučajan jer upravo zadovoljni parovi koji su odabrali Centar za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo uvek osim stručnosti ističu zadovoljstvo pre svega pristupom tima tokom procesa.

-          U Beogrdu će uskoro biti otvoreno psihološko savetovalište koje će biti na raspolaganju parovima koji se odluče da uđu u proces vantelesne oplodnje. Od osnivanja i početka rada našeg Centra za VTO 2012., tokom dve godine, parovima je na raspolaganju bio i psiholog kao deo tima, a to smo još 2002. godine, predvideli u projektu kada smo razvijali ideju našeg centra. Dakle mi smo neka vrsta preteče onoga što se danas nudi parovima. Psiholog kao član našeg tima je imao izuzetan značaj jer je umnogome pomagao i olakšavao nama dalji rad sa pacijentima parovima. Zaključak panela u kome sam sa mojom temom učestvovao jeste da timski rad i saradnja sa više specijalista is tručnjaka je neophodna u postupcima BMPO. Tu prvenstveno mislim na saradnju stručnjaka supspecijalista iz ove oblasti, zatim urologije, endokrinologije, hematologije i psihologije. Apsolutno smo u postavci celog ovog našeg posla, što smo i napislai u projektu 2002., prepoznali i embriologa i psihologa i endokrinologa i urologa. Na žalost nemao ih kao stalne članove u timu, ali imamo odličnu saradnju sa ovim supspecijalistima koje inače naša bolnica ima – rekao je dr Budimirović, dodajući da je nakon uvida na Festivalu zadovoljan dosadašnjim radom Centra za VTO kojim rukovodi i da treba da budemo ponosni jer smo svuda prepoznati.

Do kraja godine se očekuje rođenje i 400 bebe koja je nastala u Centru za VTO Opšte bolnice Valjevo, a do tada će rode obradovati još više roditelja jer je do sada rođeno 390 beba. Na Festivalu potpomognute oplodnje članovi valjevskog tima su osim brojnih konsultacija i razmena sa stručnjacima imali i susret sa prvim embriologom našeg Centra za VTO Milicom Krstivojević i to su ovekovečili fotografijom.

Komentari su zatvoreni.