utorak, 28. mart 2023.
Vazno

Natalitet strateški cilj

Pre osam godina kada je počeo sa radom Centar za vantelesnu oplodnju pri Opštoj bolnici Valjevo, stotine parova, je u prvoj godini, došlo, u najmlađi centar te vrste pri državnom zdravstvenom sistemu, da reši jedno od najvećih životnih pitanja. Početak nije bio jednostavan jer je trebalo mapirati se u struci, a tim Centra uz podršku šire grupe građana okupljenih u volontere je svesrdno pomagao pre svega parovima koji ulaze u process.

-          Organizovali smo se tako što bi neko od volontera sačekao par na ulazu, odveo do Edukativnog centra gde ih je čekao tim lekara i psihologa. Bili smo osmislili prezentaciju koja je sadržala kratak klip o samom VTO procesu, zatim je sledila kratka edukacija značaju psihološke podrške, najčešćim izazovima sa kojima se susreću, preporuke za prevladavanje nekih emocionalnih problema. Uglavnom se radilo u grupi što je imalo dobre strane jer  parovi su razmenjivali iskustvo, učili su asertivne tehnike i shvatali važnost zauzimanja za sebe u smislu ne moranja objašnjavanja i deljenja informacija široj porodici i prijateljima o VTO postupku. Po potrebi zakazivao bi im se individualno savetovanje, bilo jednom od partnera ili paru. Nakon početnog entuzijazma par godina je medicinski tim obrađivao parove bez prethodne psihološke pripreme do ovog jula. Ono o čemu je važno razmišljati sa psihološkog stanovišta je da je neplodnost jedna životna kriza, generalno neplodnost  i negativni ishod postupaka utiče na samopoštovanje, osećanje sigurnosti; na partnerski odnos. Takođe, uključivanje psihologa u VTO tim može da olakša razumevanje parova, i rad sa njima, posebno, ako razumeju o kakvim tipovima ličnosti se radi da bi se razvile strategije rada sa različitimparovima. Zato psihološko savetovalište koje smo sada ponovo započeli odnosno nastavili, uz podršku Rotary e-kluba,  je važno i za parove koji se u Valjevu uključuju u postupak VTO, ali i kao i jedna vrsta lobiranja uprave bolnice i grada za zapošljavanje psihologa kao stalnog člana tima Centra za VTO. Jer, ako je strateški cilj države povećanje nataliteta, onda je veoma važno celovito prići ovom problemu – rekla je Milena Maksimović, psiholog koji vodi psihološko savetovalište Centra za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo.

IMG_20210721_120807

Zabrinutost  parova tokom procesa vantelesne oplodnje se najčešće odnosi  naravno na ishod postupka, neizvesnost, kao i kako se nositi sa negativnim ishodom. Parovi koji izaberu Centar za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo od početka jula ponovo imaju na raspolaganju prihološko savetovalište tokom procesa VTO, kao i pre osam godina na startu rada. Plodnost je veoma cenjena u većini kultura, a želja za detetom jedna je od najosnovnijih ljudskih motivacija. Kada pokušaji da se dobije dete ne uspeju, to predstavlja pogubno emocionalno iskustvo.  Na sreću, napredak u reproduktivnoj medicini je otvorio perspective hiljadama parova da ostvare svoju želju. Postupak vantelesne oplodnje otvara psihološka i etička pitanja kojima se parovi moraju pozabaviti. Zbog toga je jako važno da zdravstveni radnici razumeju psihološku problematiku koja proizlilazi iz ovog problema.

-  Sada parovi imaju priliku da sami izaberu hoće li doći u psihološko savetovalište ili ne.  Za ove tri nedelje, otprilike 40-45%  parova, koji su se javili  Centar,  je bilo u savetovalištu ili smo ih online obradili. Osećanje nesigurnosti, snažno osećanje krivice, depresije su najučestalija stanja sa kojima parovi ulaze u proces. Sve to utiče i na partnerske odnose i dovodi do poremećene komunikacije i u braku ali i sa proširenom porodicom, prijateljima. Depresija može da se nadovezuje na gubitak kontrole nad životom. Mnogi parovi,  koji su uspeli da realizuju planirane ciljeve, nemogućnost dobijanja  deteta može biti prvi cilj koji nisu ostvarili  i kada su izgubili kontrolu nad svojim životom. Ponekad tokom ispitivanja i lečenja neplodnosti parovi mogu osećati intenzivan bes i ljutnju. Osećaju se ponekad kao da je život prema njima nepravedan. Mlađi parovi još uvek se dobro nose sa problemom neplodnosti i sa njima se više radi na psihoedukaciji. Stariji parovi su se više puta suočavali sa lošim ishodom, imaju manje vremena za ponovljene postupke, preplavljeni su strahom, napetošću koji se manifestuju na različite načine i sakojima se nose koristeći različite strategije. Oni se motivišu za dalje savetovanje. Ono što je meni bilo interesantno, srela sam nekoliko parova koji imaju uspešne tehnike prevladavanja emocionalnih problema vezanih za pitanje neplodnosti i koje smo motivisali da učestvuju u grupama, koje planiramo da organizujemo od septembra – navela je Milena Maksimović koja projektno radi u psihološkom savetovalištu pri Centru za vantelesnu oplodnju. Psiholog Milena Maksimović se kratko osvrnula i na takozvani psihološki sterilitet kao medicinski pojam.

-  Neka statistika kaže da neplodnost pogađa 10% parova, a među njima oko 10 do 20 % nema očigledne medicinske uzroke svoje neplodnosti. Postoje različite teorije i hipoteze,  ali nijedna nije dokazana. Naučnici smatraju da neplodnost treba tretirati kao psihosomatsku celinu – rekla je psiholog Milena Maksimović, koja je  je uputila važnu poruku parovima koji prolaze kroz postupak VTO, a to je da neplodnost vide kao zdravstveno stanje. Začeće po njoj nije veština a sama neplodnost ne određuje njih kaoo sobe, što je važna podsticajna poruka svima. Kako je u pitanju zdravstveno stanje, onda ga treba lečiti i što  ranije se javljati za pomoć.

Komentari su zatvoreni.