utorak, 14. jul 2020.
Vazno

Program vantelesne oplodnje u ZC Valjevo

Brojni parovi koji ni nakon više godina bezuspešnih pokušaja da prirodnim putem začnu potomstvo nisu uspeli, svoju priliku dobiće u Zdravstvenom centru u Valjevu. Zdravstveni centar Valjevo je u julu ove godine dobio saglasnost Ministarstva zdravlja Republike Srbije za realizaciju programa vantelesne oplodnje (VTO). Takođe u julu, bolnica je dogovorila saradnju sa Univerzitetskim kliničkim centrom Maribor iz Slovenije, posebno u oblasti vantelesne oplodnje.

- Centar je deo vizije razvoja ustanove  koji smo postavili početkom 2000. godine. Mnogima je tada izgledalo sve ovo čudno, pomalo i smešno – seća se direktor Zdravstvenog centra, prim. dr Ilija Tripković, začetka ove ideje.

- Strpljivo smo gradili temelje. Obezbedili smo prostor za naš Centar i projektno-tehnološku  dokumentaciju. Obezbedili kadar koji će voditi Centar i po dobijanju dozvole za uvođenje nove tehnologije obratili se Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i ugovorili rad u oblasti biološki potpomognute oplodnje – navodi dr Tripković.

Svaki sedmi par u Srbiji ima problema sa plodnošću, a skoro svakom dvanaestom bračnom paru se ne ostvari želja da postanu roditelji, pa neplodnosti postaje i problem nacije. Svaki par koji posle godinu dana ne ostvari željenu trudnoću, trebalo bi da se javi u savetovaliste za sterilitet, a  prema nekim procenama skoro 75% parova se ne leči i odbija da prihvati problem, navodi doktor Branko Budimirovic subspecijalista za fertilitet i sterilitet koji savetovaliste u ZC Valjevo vodi od 2009. godine.

- Za ove tri godine u našoj ambulanti je bilo više od 300 parova. Kod svih parova su u okviru dijagnostike, terapije, uključujući i eventualno operativno lečenje, i najmanje dva pokušaja inseminacije, bile ostvarene trudnoće ili su upućeni na vantelesnu oplodnju za najviše 12 meseci. Godišnje smo u proseku na vantelesnu oplodnju koju finansira Republički fond upućivali između 50 i 60 parova.

Za neke parove jedini način da dobiju željenu bebu je In Vitro fertilizacijom (IVF-om). Uspešnost vantelesne oplodnje zavisi od brojnih činilaca. Pored uzroka medicinske prirode, jedan od važnih faktora su i godine života žene. Biološki časovnik zaista otkucava poslednje minute u četrdesetim godinama kod žena.

- Dugo čekanje pogoršava šansu terapije lečenja steriliteta koja treba da se sprovede, jer što su partneri stariji manja je šansa da se oplodi jajna ćelija. Pa tako u toku jedne godine žene starosne dobi od 25-30 godina imaju 70 % šanse da zatrudne, dok se ta mogućnost smanjuje kod žena starosti od 35-40 godina na 20%. S pravom se govori o „biološkom časovniku koji kuca“. Ovaj sat otkucava sve češće jer društvene promene koje podrazumevaju dug period školovanja, i kasnije zapošljavanje utiče na to da se žene sve kasnije odlučuju na rađanje deteta. Već sada svaku sedmu bebu je rodila žena starija od 35 godina – upozorava dr Budimirović.

- Da li će vantelesna oplodnja uspeti iz prvog, drugog ili trećeg puta zavisi najviše od problema sa kojima par dolazi. Uspešnost je od 3 do 75 odsto, u proseku oko 35 odsto. Najvećim uspehom vantelesne oplodnje se smatra jedno živo rođeno dete, procenat je oko 20%. Prva beba začeta na ovaj način rođena je 1978. Začeta je klasičnim metodom u kojoj se dozvoli prirodno spajanje izolovanih jajnih ćelija i spermatozoida u laboratoriji. Od 1992. godine primenjuje se i metoda ICSI koja podrazumeva direktno spajanje jajne ćelije i spermatozida mikromanipulatorima, i primenjuje se uglavnom kod muškog infertiliteta. Iz mog desetogodišnjeg iskustva u ovoj oblasti, ovo je metoda koja pomaže gotovo svima. Retki su slučajevi u kojima nije došlo do trudnoće uz pomoć vantelesne oplodnje – kaže Milica Krstivojević, klinički embriolog sa sertifikatom Evropskog udruženja za humanu reprodukciju i embriologiju (ESHRE), čiji će se protokoli poštovati u ZC Valjevo.

U Centru za vantelesnu oplodnju u Valjevu planirano je da se pacijentima ponudi mogućnost zamrzavanja embriona koji su u prvom pokušaju in vitro oplodnje bili prekobrojni. Na ovaj način paru će se dati šansa da u sledećem pokušaju ponovo ne prolaze kroz pripremnu proceduru.

- Ukoliko pacijenti budu želeli, svi prekobrojni embrioni će se zamrzavati procesom vitrifikacije, procesom ultrabrzog zamrzavanja embriona. Embrioni se zamrzavaju u tečnom azotu na -196 stepeni. Svi metabolički procesi se zaustavljaju na  -80 C. Naš zakon dozvoljava da se embrioni čuvaju 5 godina – kaže embriolog Milica Krstivojević.

Zbog izuzetne osetljivost problema neplodnosti u tim je uključen i psiholog koji kroz razgovor i radionice sa parovima ima zadatak da pacijente pripremi za ishod procesa, bez obzira na njegov rezultat.

- Može se reći da psihološka priprema i podrška tokom procesa vantelesne oplodnje ima važan značaj u procesu, a cilj je da neutrališe neželjene efekte koje strah i neizvesnost može da ima na ishod procesa. Akcenat se stavlja na partnere, a ne samo na pacijentkinju, jer su oni ‘’tim’’, koji je na istom ‘’zadatku’’, i zato treba da zajedno prolaze kroz sve faze i da međusobno komuniciraju i prepoznaju raspoloženja u kojima se oboje nalaze – kaže Milena Maksimovic, spec. med. psihologije, uključena u rad Centra za vantelesnu oplodnju.

Takođe, važan je i prijem na koji parovi naiđu u Centru za vantelesnu oplodnju i osećaj da se njihovom problemu prilazi lično, navode psiholozi, a potvrđuje i dr Branko Budimirović nakon prvih konsulatativnih pregleda:

- Uglavnom je većina bila iznenađena, u startu nepoverljiva, ali na kraju ipak zahvalna što su imali tretman pacijenata, a ne „slučajeva“. Mnogi su se sada prvi put videli i pričali sa doktorom koji će sprovesti postupak i prvi put im je data prilika da razgovaraju i postavljaju pitanja. Mislim da je većina otišla jako zadovoljna.

Zahvaljujući poznanstvu sa čelnicima Evropskog udruženja za humanu reprodukciju, Akademika prof. dr Veljka Vlaisvaljevića i doc. dr Boruta Kovačiča, valjevski centar dobio je podršku Univrezitetskog kliničkog centra Maribor za implementaciju i razvoj projekta IVF u Valjevu. Podrška podrazumeva i kontinuiranu edukaciju ne samo lekara i embriologa, već su u edukaciju su uključene i medicinske sestre, naglašava dr Ilija Tripković, direktor ZC Valjevo, i ističe da su isto tako nesebičnu podršku pružili i čelnici grada Valjeva, saradnici i poslovni partneri, ali i volonteri.

- Ideju razvoja Centra izneli smo pred poslovne partnere, ustanove sa kojima smo do sada sarađivali, čelnike grada Valjeva, mnoge prijatelje ustanove i nas kao pojedinace, tražeći pomoć u obezbeđenju dodatnih sredstava i načina za opremanje ustanove. Dočekali smo trenutak da smo konačno mogli da kažemo: “Da, centar je spreman da krene sa radom!” na šta su svi stimulativno reagovali. Projekat grada Valjeva usmeren na stimulaciji novog zapošljavanja je omogućio da obezbedimo i dodatni kadar, koji se odmah uklučio u edukaciju i rad. Posebna pozitivna priča su kolege i prijatelji volonteri koji su se svojski potrudili da korisnici naših usluga budu srdačno dočekani u našem Gradu, Centru –  kaže dr Tripković.

Svetska praksa je da na svakih 250.000 ljudi postoji jedan centar za vantelesnu oplodnju. ZC Valjevo kao institucija koja je dobila zadatak da se bavi humanim poslom na području Zapadne Srbije, koji pokriva oko 1.000.000 stanovnka ima veliku razvojnu šansu i veliko opravdanje za ovakav centar. Pacijentkinje, prema prioritetima, u Valjevo upućuje Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) i već su obavljene prve konsultacije sa 46 bračnih parova upućenih iz filijala Šabac, Užice, Čačak, Kraljevo, Novi Pazar i Valjevo.

Mirka Đorđević,
Diplomirani molekularni biolog,
Centar za VTO ZC Valjevo

13 komentara

 1. cene za vantelesnu oplodnju ?

 2. Pozdrav svima koliko vas ima , zelim vam jos veceg uspeha u vasem buducem radu.Tako i treba nek se deca radjaju.

  Ne hvalim se mnoge bracne parove sirom sveta sam izlecio tj. mnoge Ljude sam oplodio a nisu imali ni jedan zivi spermatozoid .I postali srecni roitelji.

  Naravno moj posao radim sa dozvolom dozvolu sam dobio od jedne drzave ekonomski najjace u €u a to je Nemacka.

  S`postovanjem,

  J:Gajic

 3. Ovo sto sam vam napisao to sam napisao vama tj. obrisite da ne bude da pravim reklamu kod vas na wasem sajtu.Hvala

 4. Koje su cene za VTO?

 5. Postovani,

  Po preporuci ginekologa iz Cacka, trebalo bi da radim kod Vas kroz izvesno vreme VTO. Uradila bih u privatnoj klinici HSG, pa me zanima da li priznajete kada je uradjeno u privatnoj, a ne u drzavnoj ustanovi?

 6. bio bih naj srecniji covek na ovoj planeti kadbi posto otac ja i supruga smo u braku 23godine i nemamo decu. problem postoji kod mene licno imam vise nepokretnih spermatozoida pabih bio rad ako bi hteli damise na neki nacin pomogne. recimo kaostoje gospodin sa potpisom j.gajic

 7. Dobar dan ja sam sladjana imam 42 godina ,pravila sam 7 puta vantelesnu oplodnju i nisam ostala truda dali bi mi hteli pomoc da postanem majka

 8. Postovani, da li mi mozete reci da li kod vas moze privatno da se uradi VTO i okvirno koja je cena? Unapred hvala

 9. Da li mozete da mi posaljete predracun za vto u iznosu od 300000 hiljada dinara

 10. Postovani veliki pozdrav,moj suprug je pre par godina imao jednu intervenciju posle koje je ustanovljeno da nema plemenito tkivo.Dijagnoza je bila da nepostoji sansa da postane bioloski otac.Zanima me vase misljenje,da li postoji neka nada da mozete vi nesto promeniti.Hvala unapred.

 11. Imam 44 god..mladjeg supruga 11 god…ja imam dvoje dece iz predhodnog braks a on nrma. Imala sam 2 trudnoce..jedna se zavrdila mrtvim plofom a druga je bila van matericna….e sad posto sam pre toga vec imala jednu van matericnu..oba jajovoda su mi odstranjena i ne mogu prirodnim putem ostati trudna…..sve ostalo je u funkciji…da li postoji mogucnost van telesne oplodnje za mene?

 12. Nenad Brankovic

  Potreban mije spisak pregleba za pripremu za vantelesnu oplodnju

 13. Jelena Brodic Djurdjic

  Postovani,mi smo odbijeni preko fonda pre dve godine ,a razlog je visak kg kod mene.U medjuvremenu sam ja u mefjuvremenu imala dve neuspele trudnoce(jedna spontani pobacaj,a druga zbog genetskih anomalija je prekinuta u 11-nedelji).Imam 38,a suprug 36.Inace kod supruga je utvrdjeno usporen i manji broj pokretnih spermatoxoida.Da li je moguce uraditi inseminaciju u tom slucaju i da li ja ipak mogu na VTO,bez obzira na visak kg o svom trosku?

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>