utorak, 28. mart 2023.
Vazno

Asistirana reprodukcija

Asistirana reprodukcija

Za mnoge parove, ostvarenje roditeljstva ne dešava se tako brzo i jednostavno, kao što su očekivali. Gotovo svaki 7. par u Srbiji ima problema sa dobijanjem potomstva, dok svaki 12. par nikada ne ostvari svoju želju za roditeljstvom. Ukoliko ni nakon 12 meseci pokušavanja (odnosno 6 meseci ako ste stariji od 35 godina) niste uspeli da ostvarite željenu trudnoću, trebalo bi da potražite pomoć i savet lekara i da na vreme započnete lečenje ili razmotrite druge mogućnosti za ostvarenje željenog cilja.

Ideja lečenja neplodnosti je u povećavanju šansi da dođe do začeća poboljšanjem prirodnih oplodnih mogućnosti para. Suština svih tehnika asistirane reprodukcije je u stimulaciji ovulacije i ostvarivanju kontakta između jajne ćelije i spermatozoida bilo skraćivanjem puta do njihovog spajanja (inseminacija – IUI) bilo dovođenjem u neposredan kontakt van tela žene (vantelesna oplodnja- IVF).

Prvi korak ka željenoj trudnoći je poseta lekaru.

Šta treba poneti na prvi konsultativni pregled?

Važno je da na prvi konsultativni pregled sa lekarom u centru za lečenje infertiliteta/vantelesnu oplodnju sa sobom ponesete kompletnu medicinsku dokumentaciju vezanu za sve što je do sada uređeno u cilju ispitivanja i lečenja neplodnosti oba partnera. Takođe, treba da naglasite da li bolujete od neke bolesti, uzimate li terapiju i slično. Vašem lekaru će to biti od izuzetne pomoći.

Na prvi razgovor poželjno je (ali ne i neophodno) poneti:
- predhodne nalaze kako bi se izbegle duple pretrage
- hormonski status kod žene
- pregled i ultrazvuk obe dojke
- briseve: VS, PA, Cervikalni bakteriološki bris,
- Kod oba partnera: brisevi na Mycoplasma, Ureaplasma i Chlamydia tr.
- Kod oba partnera: HIV, hepatitis B I C
- Spermogram i spermokulturu

Od velike pomoći bi nam bilo da ukoliko ste u mogućnosti odštampate, popunite i sa sobom na konsultaciju ponesite Klinički upitnik (preuzmite PDF). Ukoliko niste u mogućnosti, zamolićemo Vas da ga popunite u centru.

Nakom prvog razgovora doneće se odluka o daljim postupcima. Odluka o primeni određenog postupka zavisi od većeg broja faktora, od kojih su najvažniji sledeći:
1. godine pacijentkinje i dužina perioda neplodnosti
2. hormonski status pacijentkinje
3. broj i kvalitet spermatozoida
4. eventualni raniji neuspešni pokušaji

Prvi korak može biti Intrauterina inseminacija (IUI) ili In Vitro fertilizacija (IVF), odnosno Vantelesna oplodnja (VTO).

Komentari su zatvoreni.