četvrtak, 8. decembar 2022.
Vazno

Akademik Vojin Šulović

Akademik Vojin Šulović

Akademik Vojin Šulović

(1923-2008)

Akademik Vojin Šulović je rođen 1923. godine u Kuršumliji, a 1951. godine diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu i specijalizirao ginekologiju i akušerstvo.

Akademik Šulović bio je profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu i direktor Ginekološko-akušerske klinike od 1973. godine do 1985. godine. Bio je predsednik Srpskog lekarskog društva od 1987. godine do 1996. godine, počasni predsednik od 1996. godine, a do 1987. godine bio je i predsednik Ginekološko-akušerske sekcije Srpskog lekarskog društva. Dopisni član Odeljenja medicinskih nauka SANU postao je 1978. godine, a za redovnog člana je izabran 1988. godine.

Akademika Šulovića krasila je izuzetna društvena aktivnost, što se vidi kroz njegovo članstvo u Etičkom komitetu Srpskog lekarskog društva, Udruženju ginekologa Jugoslavije, kao i Jordanskom hirurškom društvu, Savezu društava medicinskih nauka Rumunije, udruženju ginekologa i akušera Francuske i Poljske i mnogim drugim. Bavio se uredničkim radom u redakcijama međunarodnih časopisa. U SANU je obavljao funkciju predsednika Međuodeljenskog odbora za biologiju humane reprodukcije i predsednika Međuodeljenskog odbora za sidu. Dobitnik je brojnih nacionalnih i stranih priznanja uključujući francusku Legiju časti.

Akademik Šulović je ostao upamćen po svom pionirskom pristupu istraživanju i razvoju akušerstva i ginekologije u Srbiji, a naročito po doprinosu prevencije bolesti trudnica i stalnoj brizi za zdravo potomstvo kroz unapređenje akušerstva i ginekologije. Još za života dao je dozvolu da Škola porodiljstva u Valjevu nosi njegovo ime.

Akademik Vojin Šulović je poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći u februaru 2008. godine, u 85. godini života.

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>